#2 Redningsmannen – Ryger
Erik Rafoss

#2 Redningsmannen


Til daglig jobber han med å slukke branner og berge folk i nød. I den viktige bortekampen mot Sandefjord var vi i skikkelig nød når Scott sendte #2 redningsmannen på banen. Rafoss takket for tilliten med å entre åstedet, ta kommandoen og sørge for å lose det hele i land på best mulig måte.

20 år etter at han debuterte i toppserien er Erik Rafoss fortsatt å se i Vikings lagoppstilling, enten som spiller eller som assistent til trener Scott. Mot Sandefjord kom han inn og viste gammel klasse med to scoringer, flere innspill og bidro sterkt til at vi fikk sesongens 2 viktigste poeng med hjem.

Spiller og assistent. Her legges taktikk, denne gangen er drakta byttet ut med laglederrollen.
Foto: Trine Nessler Wichmann

Erik har fått oppleve mange opp- og nedturer i den mørkeblå drakta. De siste årene har det vært flest nedturer. Nedrykk til 2. div og økonomiske utfordrende tider med en gjeldstynget klubb som har måtte streve med å betale ned «gammel moro» har vært en velkjent hverdag for den gamle håndballbyen Stavanger. Han har sett spillere, trenere og ledere komme å gå, men Erik er der i dag (sammen med Anne Jorunn) som han var der for 20 år siden. Etter Sandefjord kampen var det verdt å høre litt med Erik om både kampen, sesongen så langt og om dagens Vikinglag sammenlignet med tidligere årganger.

20 år etter og holder fortsatt koken?
Jeg har stilt meg til disposisjon for Scott. Om han vil bruke meg som spiller, lagleder, om han vil jeg skal sitte på benken hele kampen, spille 5 minutt eller 2×30 så gjør jeg det.

20 år i Vikingdrakta. Hvor mange kamper og mål har det blitt.
Jeg har ikke telt og bryr meg ikke så mye om det. Jeg debuterte for Viking i 00/01 sesongen og har aldri hatt tellinga på antall kamper / mål.

Foto: Trine Nessler Wichmann

Så i kampen mot Sandefjord når det ser som mørkest ut så kommer du inn og er med og snur kampen. Du spiller din beste kamp på flere år og scorer to viktige mål og har flere gode innspill. Hva tenkte du når du kom inn i en så viktig kamp?
Jeg tenkte ikke på konsekvenser eller resultat. Jeg fulgte ikke med på stillinga og tenkte at jeg måtte bidra med noe av det jeg kunne. Fordelen min er at det er ingen lag som har forberedt seg på meg, du må minst 5 år tilbake i tid for å finne klipp av de gamle innspilla, så det var bare å dra de fram igjen. Denne gangen satt de.

Hva er den største forskjellen på håndballen i dag og den gang?
Den store endringen skjedde når Marinko Kurtovic kom og innførte turbohåndballen. Med blant annet Kjetil Strand på laget og med den hurtige håndballen vi spilte da hadde vi flere kamper der vi måtte score bortimot 40 mål for å vinne.

Dagens Vikinglag, hva kjennetegner det i forhold til tidligere utgaver?
Vi er et ungt lag. Det finnes også andre lag med mange unge spillere, feks Nærbø. Forskjellen er at våre gutter spiller i Rema 1000 ligaen for første gang. Nærbø og andre lag har noen års erfaring. I dag er det bare meg og Lerang som har erfaring på dette nivået.

Viking har alltid hatt en god treningskultur og mange spillere med ambisjoner som har jobbet hardt for å bli gode.
I mine år i Viking har jeg aldri opplevd å være i lag med så mange spillere som er så ambisiøse og sultne på å bli bedre. Det er en enorm driv i gjengen. Jeg vil si at treningskulturen er eksepsjonell god for tiden.

Mens Erik framhever sine lagkameraters treningskultur så fortjener jo veteranen selv et klapp på skuldra. Selv om treningsmengden er mindre nå enn tidligere så er det i ethvert lag uvurderlig å ha en veteran som stiller opp slik Erik gjør. Vi kjenner ikke til så mange andre veteraner som hadde reist 14 timer i privatbil til Sandefjord ei helg før jul for kanskje ikke å spille et eneste minutt.

Og akkurat denne lørdagen, i den viktigste kampen på mange år dukker altså veteranen opp og drar fram de innspilla og de scoringene han har gledet Vikingpublikummet med så mange ganger før selv om vi må noen år tilbake i tid.

Tilfeldig? Neppe.