Et forbilde legger opp – Ryger
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et forbilde legger opp

Nok er nok. En 16 år lang håndballkarriere er over. En markant og viktig spiller i Stavanger håndballen har stoppet sitt siste skudd. Kneskaden i kvalikkampen mot Kristiansand var akkurat så komplisert som fryktet. Et nytt comeback har vært et fjernt mål i opptreningen, men denne gang blir det et definitivt stopp.

Oli i kjent stil. Foto Jarle Aasland

Ole Andre Lerang debuterte i 2006 da han som 17 åring fikk tillit av trener Halldor Ingolfsson. I kampen mot Stord ble han kåret til banens beste og dette skulle bli starten på en lang og markant håndballkarriere. Hans bidrag for håndballen i byen er ubeskrivelig. Han har i en lang og begivenhetsrik karriere vist at han til siste slutt har holdt et høyt eliteserienivå og etterlater seg store sko å fylle for den kommende generasjon håndballmålvakter i Stavanger.

Oli og Kjartan jubler etter seier i Rema 1000 ligaen
Foto Hans Lie

Det er ikke bare på banen Oli har markert seg. I 2014 tok han den tøffe beslutning å stå fram i Stavanger Aftenblad som homofil. Det å stå bakerst i et håndballmål og bli pepret av skudd fra alle posisjoner i en hastighet på 100 km i timen krever mot.

Ole Andre Lerang

Sammenlignet med det motet han viste i 2014 er det å være håndballmålvakt en bagatell. Det er et valg og en handling som krever RESPEKT, MOT og som gjør at han er et stor FORBILDE som vi er stolte av å ha i håndballmiljøet.

https://www.aftenbladet.no/magasin/i/v5kv55/skulle-leve-i-skapet-resten-av-livet-saa-ble-alt-moerkt

https://www.aftenbladet.no/sport/i/xPRG1p/toppspiller-i-haandball-staar-fram-som-homofil

Oli har i tida som aktiv måtte oppleve opp- og nedturer. Utenfor banen har han vært vitne til turbulente år med økonomiske utfordringer og stor turnover på både på trener, spiller og ledersiden. På sitt beste har Oli vært en av landets beste målvakter, men en krevende rygg har vært like vanskelig å håndtere som vriene skudd fra motstanderne. Det er i dette perspektiv en stor prestasjon å holde treningsmoral og motivasjon oppe over en så lang periode.

Jeg har opplevd mange oppturer rent sportslig, men ingenting kan sammenlignes med den utrolig støtten jeg fikk av trenerteamet, lagkompiser og alle rundt klubben når jeg sto frem som homofil i 2014

I 2016 var ryggen så vond at Oli plukket ut sine sko i størrelse 49 av baggen og plasserte de på hylla. Joar Gjerde hentet han inn som målvaktstrener og etter et år på sidelinja var ryggen så god at skoene ble plukket ned igjen. Comebacket var en sterkt medvirkende årsak til at Viking rykket opp i Rema 1000 ligaen i 2019/2020 sesongen. I Rema 1000 ligaen var han akkurat så god som han kunne være og hadde det ikke vært for et skudd i planeten i kvalikkampen mot Nøtterøy hadde vi aldri rykket ned. Hjernerystelsen holdt han ute hele fjorårssesongen, helt til comebacket som endte på Sørlandets sykehus.

Gunnar Blomback var som en far for meg i håndballverden. Hans kunnskaper og vinner mentalitet var i verdensklasse. Samtalene vi hadde om håndball kunne vare i flere timer.

Foto Hans Lie

En lang spillerkarriere er nå over Oli, når du ser tilbake. Hva er dine beste minner?
Jeg har opplevd mange oppturer rent sportslig, men ingenting kan sammenlignes med den utrolig støtten jeg fikk av trenerteamet, lagkompiser og alle rundt klubben når jeg sto frem som homofil i 2014. 

Hva er den største forskjellen på håndballen i dag og når du startet?
Skuddteknikk er vel kanskje noe jeg merke mest forskjell fra når jeg var ung målvakt. Når jeg begynte var oftes skudd mer «ærlig». I dagens topphåndball er det mye mer håndledd i skuddavviklingen. Jeg ser også en positiv utvikling på oppfølging og fokus på målvakter i alle aldersgrupper. Lag, skoler, håndballforbund osv er mye flinkere til å engasjere dyktige målvaktstrenere enn det de var for 15-20 år siden.

I løpet av din karriere har du slitt med rygg og det har vært turbulent tid i Stavangerhåndballen med økonomisk rot og turbulent tid. Hvordan har du klart å holde motivasjonen oppe?
Jeg har en ryggskadet som jeg har hatt med meg gjennom hele karrieren.  Det har vært utrolig utfordrende og det har føltes som å spille med den ene armen bak ryggen. I tillegg har en kneskade dukket opp, men jeg var fast bestemt på at jeg ikke skulle gi opp. Håndballen ga meg selvtillit og jeg følte meg trygg! Kameratskapet i lagidrett er spesielt og noe jeg ikke ønsket å gi slipp på. 

Hva er ditt råd til unge målvakter:
Det viktigste rådet jeg kan gi er å ha tålmodighet til egen utvikling. Utvikling hos målvakter tar lengre tid enn andre posisjoner. Derfor er det viktig at unge målvakter er målbevisste og har god kontinuitet i treningen. 

Noen som har betydd mer for deg i din karriere?
Helt klart Gunnar Blomback!! Han var som en far for meg i håndballverden. Hans kunnskaper og vinner mentalitet var i verdensklasse. Samtalene vi hadde om håndball kunne vare i flere timer.

«Blommen» lærte meg å tenke som en toppmålvakt. 

Jeg var også så heldig å fikk jobbe og lære fra han i flere år på Wang toppidrett. Jeg savner Gunnar og er evig takknemlig for alt han har gjort for meg! 

En yngre versjon av Oli og Blommen.

Til slutt Oli, stavangerhåndballen er nå i 1. divisjon og har vært i skyggedalen i norsk topphåndball. Når kan vi ha et lag i Rema 1000 ligen igjen:

Sist viking og sif slo seg sammen gikk det ikke så bra. Denne gangen er jeg overbevist om at satsingen vil gi gode resultater. Vi har engasjerte, dyktige og kunnskapsrike personer i styret. Samtidig har vi en tropp med mange talentfulle spillere som jeg tror vil ta store steg de neste sesongene! Og flere talenter på yngre lag står klar til å bidra i fremtiden. 

Det tar tid å etablere oss i eliteserien og Europa, men med hjelp fra byen Stavanger skal vi klare dette sammen!! 

En vinner og et forbilde takker av:
Foto Nanco Hoogstad