Gamle storheter møtes – Ryger

Gamle storheter møtes

Viking og Sandefjord har begge vært to storheter i håndball Norge. Lagene har møtt hverandre utallige ganger og i storhetstida var det ofte kamp om titler som lå i potten når lagene braket sammen. Nå møtes lagene igjen på toppnivå, nok en gang i en kamp som betyr mye. Denne gang for å overleve.

Det er mange likheter mellom Viking og Sandefjord og den «eldre» garde vil nikke gjenkjennende når adelskalenderen åpnes og du finner tittelbelter på rekke og rad i begge klubber. Ikke bare var klubbene dominerende i Norge, men på sitt beste markerte de seg også i Europa.

Foto: Hans Lie
Viking -Sandefjord 14.12.20

Suksessen hadde sin pris. Klubbene sliter fortsatt den dag i dag med etterlevningene etter storhetstida. Anstrengt økonomi har gjort at klubbene i flere år har vært å finne, med noen unntak, på nivå 2. I fjor rykket vi begge opp til Rema 1000 ligaen, men begge er spådd vanskelig sesong som alle nyopprykkede lag som oftest gjør. I allefall når du skal opp et nivå og har begrensede midler til den sportslige satsingen.

Jubel etter to poeng i fjor
Foto: Hans Lie

I storhetstida kom spillere med ambisjoner til Stavanger og Sandefjord som da var to naturlige stoppesteder. Siste årene har klubbene fostret en rekke talenter som har forsvunnet ut av klubbene og byene når større og mer pengesterke klubber har kommet på banen. Det er liten tvil om at dersom Viking og Sandefjord hadde samlet sine eksporterte spillere så hadde begge lagene fortsatt vært i toppen av norsk håndball. Sånn sett spiller klubbene fortsatt en viktig rolle i norsk håndball og vitner om at det fortsatt sitter mye kultur i veggene i Jotunhallen og i Stavanger Idrettshall.

Et annet kjennetegn er at begge klubber kommer fra tradisjonsrike håndballbyer. Sandefjord har Runar noen steinkast unna, mens vi har Stavanger vegg i vegg med oss. I Stavanger ble det forsøkt et «giftemål» der «Stavanger Håndball» skulle samle byen. Det hele endte med en ulykkelig skilsmisse.
I Sandefjord har diskusjonen om det er plass til to lag vært «the never ending story». Klubbene har flørtet og de gangene de har nærmet seg hverandre har en av klubbene stoppet det hele.
Det har vært forsøkt med restart der SHK ble til STIF før de nå igjen er Sandefjord håndball. Draktfargen har vært endret, mens trener Einar Veierød må ha vært der hele tiden. Hans innsats for Sandefjordhåndballen må snart må premieres med kongens fortjenstemedalje. Han må nærme seg norgesrekord som trener på toppnivå i en og samme klubb.

Sånn jublescener som etter fjorårets seier drømmer vi om onsdag
Foto Hans Lie

Onsdag smeller det på nytt i Storhallen som så mange ganger før. Både på -90 og tidlig 2000 tallet var det fyr i teltet med fulle hus. I fjor var det færre folk, men hjemmekampen når vi på mirakuløst vis klarte å hale i mål et måls seier etter dramatiske sluttsekund der nevnte Veierød måtte gå to runder rundt Storhallen etter omdiskuterte dommeravgjørelser .

Med andre ord, det er kamp med historisk sus onsdag. En kamp som betyr mye for begge lag. To lag som begge tok sine første poeng sist serierunde og som gjerne vil ha med seg to nye poeng i bagasjen.
To lag med tradisjoner, stolthet og viktige kulturbærere i det å utvikle unge spillere. Nå har vi et ønske, det er at du kommer i Storhallen onsdag og støtter oss fra tribunen. Vi trenger en 8. mann på laget.

Ser vi deg i Stavanger idrettshall onsdag?