Helgi før cupkampen: Trym legger seg lett – Ryger

Helgi før cupkampen: Trym legger seg lett

Cupkampen mot Kristiansand blir også møte med «vår» Helgi. Kapteinen i Viking i 4 år, kontinuitetsbærer og spilleren som alltid gikk først i krigen vender nå tilbake. Tre dager før cupkampen har vi tatt en prat med Helgi som melder til vår forsvarsbauta Trym, «han legger seg lett».

Det er liten tvil om at søndagens tap mot Sandnes var vondt å svelge for hardtsatsende Krs. Helgi har spilt en rekke lokaloppgjør mot Sandnes, de fleste jevne som har vippet i vår favør med unntak av kampen i våres når Sandnes sikret seg opprykket. Helgi har jo lært at det å tape mot Sandnes er jo like sjeldent som skuddår. Så da er det bare å gå rett på sak og få det overstått.

De har utkjempet mange fighter sammen. De har tronet på toppen av utvisningsstatistikker og gitt mang en motstander juling.
Fredag står de ansikt til ansikt og skal for første gang i obligatorisk kamp spille mot hverandre.
Foto Trine Nessler Wichmann


3 målstap mot Sandnes, største tapet mot Sandnes i din karriere. Hva skjer?
Jeg har spilt mange kamper mot Sandnes, men jeg har aldri sett de så gode som de var mot oss siste uke. Især Henning Lea Knutsen spilte veldig godt. Det, kombinert med en svak innsats fra oss, var med til å gi Sandnes seieren. 

Hvordan er din nye tilværelse i Kristiansand på og utenfor banen?
Jeg trives godt i Kristiansand. Dette er et hakk opp i nivå, og det kjenner jeg at jeg har savnet siden jeg spilte eliteserie med Viking. Jeg ferdig med min bachelor i journalistikk sommer, så i fritiden jobber jeg freelance. Fredag står du ansikt til ansikt mot Trym & co som du har stått i krigen sammen med i 4 sesonger, du skal i feil garderobe og løpe inn fra feil side, hvilke tanker gjør du deg før kampen?

Det blir godt å kommer til Stavanger igjen. Jeg hadde fire fantastiske år i Viking. Nå skal jeg for første gang spille mot mange av mine gode venner i en tellende kamp, og det handler om å gjøre det klart at jeg kommer for å vinne, på samme måte som jeg spilte for å vinne i kvalifikasjonskampene mot KRS siste sesong. Slik er idretten, og det vet jeg alle spillerne som jeg spilte med siste år også vet. De kjenner meg også godt nok til å vite at jeg kan være en jævel på banen, men når kampen er slutt, er vi venner igjen. Også selv om Trym legger seg i bakken litt lett. 

Tøffe dueller blir det også på fredag. Her får Trym 2 minutt mot Sandnes i fjorårets kamp.
Foto Hans Lie

Du har fått Stavanger litt på avstand, hvilke inntrykk sitter du igjen med etter 4 år i  Viking med opp- og nedrykk, corona, tapt kvalifisering og etter hvert etableringen av Ryger?

Jeg har et stort hjerte for alle i Viking som er blitt med videre i nye samarbeidet. Jeg savner folkene og byen, til tross for at jeg trives veldig godt på Sørlandet. Etter hvert som man finner seg til rette, er tenker jeg på alle de som har vært en stor hjelp de fire år i Stavanger, og alt som vi kunne ha gjort annerledes. Når jeg tenker tilbake på noen av nøkkelkampene, har det vært veldig små marginaler som har avgjort hvilken vei det gikk. Veldig mange oppturer, noen nedturer som har gjort meg til en bedre håndballspiller og person. De fire årene i Viking ville jeg ikke være foruten. Valget å dra til Kristiansand er jeg sikker på var det rette, nå hvor jeg har kommet meg videre. Jeg trengte nye utfordringer og et miljøskifte for å holde dampen oppe. Sammenslåingen av Viking og SIF kom ut av det blå for mange. Hvilke tanker gjør du deg om det strategiske valget som er gjort?

Det ser ut som at sammenslåingen var det rette for begge klubbene. Hvis det hadde vært to klubber i Stavanger i år, ville det sikkert bli et tap for begge. Det ser ut som mange i byen er engasjert, mange tilskuere og et solid lag som dere har fått satt sammen i år. Det blir viktig å holde den gode treningskulturen, som jeg var så glad for, for å nå resultater på banen. Det er ingen tvil om at potensiale er stort for å etablere en storklubb i Stavanger, og jeg er sikker på at de folkene som jobber med dette bak kulissene har nøye planlagt alle steg. Det blir spennende å se hvor lenge det går før klubben spiller eliteserie. 

Det blir også en færøysk duell med Julian og Trondur mot Helgi
Foto Svein Erik Fylkesnes


Landslaget til Færøyene har tatt steg siste årene, hvilke målsetninger har dere med landslaget denne sesongen?

Vi har et habilt landslag i øyeblikket. Mange av de unge spillerne tar mer og mer over, og det har vi bruk for. Især 02-årgangen har mange som blir helt sentrale på laget, og noen som allerede er det. Vi skal i gang med EM-kvalifikasjon i oktober, og vi har et mål om å ta poeng i gruppen. Det er ikke umulig, men vi er oppe mot store håndballnasjoner, og alt kan skje. Vi vil sannsynligvis ikke være favoritter i noen av kampene, men jeg er sikker på at vi kan spille opp mot Ukraina eksempelvis, og kanskje Romania og Østerrike på hjemmebane. 

Og Kristiansand… Dere startet med seier mot Haslum før stortap mot Runar og en skikkelig skrell mot Sandnes? Det er vel 2 poeng bak skjema og en serieåpning under pari?

Vi har ikke fått den starten som vi hadde håpet på, men vi er ikke i panikk. Vi er mange nye spillere på laget, og det tar tid før alt sitter. Vi kommer helt sikkert til å få flere poeng enn de to mot Haslum, og vi sikter etter å spille med om å komme i sluttspillet. 

Til slutt…
På Storhaug er de vant med både søte, sure og alle andre typer lukter. Men hva med Kristiansand, har nabolaget blitt kjent med lukta av Skjærpikjøttet?

Den færøyske gastronomien har ikke ennå funnet vei til Kristiansand. Men hvem vet, fårene blir slaktet til høsten, og til jul er det fermentert tilstrekkelig. 

Vi gleder oss stort til å se Helgi tilbake i Stavanger. Vi er overbevist om at det smeller i taklingene begge veier i 2×30 minutt som det skal gjøres også når venner møter til kamp.