Spillerprofil: Kristian Skytte Nygaard – Ryger

Spillerprofil: Kristian Skytte Nygaard

Takk til Huddlestock – Kristian sin personlige sponsor

Foto: Stig Håvard Dirdal

På søndag tok Ryger sin fjerde strake seier på rad etter en litt knotete periode med både tap og skader. Det er kun åtte poeng som skiller Ryger fra serieleder, Viking TIF, og om Ryger vinner kampen mot Sandefjord på søndag, kan laget ligge på opprykksplass. Årets siste kamp for Ryger spilles i Stavanger idrettshall, og kampen er mot Sandefjord som nå ligger på en 2. plass.

Kristian Skytte Nygaard er en av nykommerne på laget. Nygaard er fra Holstebro i Jylland og flyttet til Norge i 2020 for å spille håndball på Stord. I sommer ble det klargjort at dansken skulle fortsette håndballreisen sin i Stavanger, og denne sesongen har han spilt både for Rygers i 1. divisjon samt for SIFs 3. divisjon.

Så langt har Ryger vokset på meg. Jeg synes det er superkjekt å være her. Det at Stavanger skal komme opp i eliten igjen, er et prosjekt som virkelig satser fremover. Det synes jeg er bra. I tillegg er prosjektet og alle rundt klubben veldig profesjonelle, og det er selvsagt noe man gjerne vil være en del av

forteller Nygaard

Tirsdag denne uken gjorde Håndballforbundet en endring i bestemmelsene om opp- og nedrykk for årets sesong. Fordi Rema 1000-ligaen skal utvides fra 12 til 14 lag, vil det være to lag som rykker opp fra 1. divisjon denne sesongen, og et tredje lag som skal i kvalik om sisteplassen i ligaen. På spørsmålet om hva målet for denne håndballsesongen er, svarer dansken:

«Sånn som vi har spilt nå og sånn som det går, så må jo målet være at vi slutter i en topp 4». Nygaard fortsetter «Mitt personlige mål for denne håndballsesongen er å utvikle meg som spiller».

Foto: Hans Lie

En helt ny gnist i gruppen

Det er ikke til å gjemme under en stol at Ryger i løpet av denne sesongen har vært inne i en tøff periode med tre strake tap og skader på flere sentrale spillere i troppen. Noe må imidlertid ha snudd skuten for Ryger, og Kristian Skytte Nygaard åpner opp om gode interne prosesser som har gitt en helt ny gnist i gruppen:

Vi har hatt noen gode samtaler som lag, og snakket godt sammen. Vi har brukt tid på å diskutere et par sentrale ting, og det har virkelig gitt utslag og utviklet seg til noe positivt. Vi har i tillegg tatt noen konkrete valg om hvordan vi skal stå i forsvar, og det har fungert bakover, og det har vært lettere å komme frem. Vi har også blitt bedre til å skyte ballene i mål. Når vi står 6-0 og 5-1 står vi suverent godt, og det er det som gjør at vi har startet å vinne de siste kampene. Jeg synes vi har blitt flinkere å ta et kollektivt ansvar, og vi gir beskjed til hverandre når vi ikke gjør det godt nok på trening. Det har kommet en helt ny gnist i gruppen, harmonien rundt og i laget har blitt bedre, og det er tydelig at vi alle vil frem.

Kristian Skytte Nygaard startet med håndball som 9-åring, men det var tilfeldighetene som gjorde at dansken skulle bli målvakt.

Til å starte med var jeg utespiller, men jeg synes det var så tungt å løpe frem og tilbake. I 12-årsalderen ble det tydelig at målvakten vi på det tidspunktet hadde var for lav, så jeg spurte opportunt min trener om jeg kunne få prøve meg som målvakt i stedet. Etter at jeg gjorde en god kamp i mål, fikk jeg lov til å bli værende der.

Selv om dansken har spilt håndball siden 9-årsalderen, har han også vært innom andre idretter og aktiviteter. «Altså, jeg har spilt fotball, badminton, tennis, jeg har gått på svømming og turn. I tillegg har jeg danset litt hip hop. Men da jeg startet i 7. klasse og kom inn på elitesportlinjen i Holstebro, var det slutt med det meste og jeg satset fullt og helt på håndball».

10 kjappe med Nygaard

 1. For dem som ikke kjenner deg personlig, beskriv deg selv med tre ord
  Jeg søker gjerne trygghet, jeg er litt en stille type når jeg ikke kjenner folk, og jeg er glad hele tiden.
 2. Hvordan vil dine lagkamerater beskrive deg?
  Jeg er fremdeles forholdsvis ny, men kanskje som en som alltid smiler og er glad.
 3. Hvordan vil dine motstandere beskrive deg?
  Nå har jeg jo sittet på benken en stund. Jeg er kanskje to forskjellige typer basert på om jeg er av eller på banen: jeg roper og skriker fra sidelinjen og jeg er nok ganske stille på banen.
 4. Hvis det ikke var håndball du skulle satse, hva hadde du gjort i stedet?
  Jeg vil jo virkelig gjerne være fysioterapeut, og jeg har lyst til å studere det. Jeg har sett litt på studiet og tenkt på når jeg skal begynne. Så, hvis det ikke ar håndball, hadde jeg nok startet med å studere tidligere.
 5. Hvordan er det for deg å være et forbilde for andre?
  Jeg ser jo ikke meg selv som forbilde, men man vet jo godt at man er det. Jeg synes det er veldig kjekt. Jeg jobber på en skole, og både på skolen og SFO vet barna hvem jeg er. Det er enormt sjarmerende når barna løper bort til meg og sier «Jeg så det på en plakat på butikken, og jeg vet du spiller for Ryger». Jeg synes jeg er heldig som kan være med på å inspirere andre til å spille håndball.
 6. Hva er ditt beste publikumminne?
  Selv om jeg satt på benken, så må det nok være kronekampen. Det var en helt fantastisk kamp med mange folk i hallen og god stemning hele veien.
 7. Hvis du kunne dratt tilbake i tid og gitt Kristian 16 år et råd, hva hadde det vært?
  Ha mer fokus på styrketrening, og bruk litt mindre tid på byen.
 8. Hvor ser du deg selv om 5 år?
  Jeg er nok i gang med utdanningen min.
 9. For å bli ekstra godt kjent med deg, nevn én ting folk ikke vet om deg
  Jeg er kjempe Justin Bieber-fan. Jeg har elsket musikken hans siden jeg var liten.
 10. Så lurer Andreas Hansen Oftedal på om: