Viking og SIF går sammen om ny elitesatsing – Ryger

Viking og SIF går sammen om ny elitesatsing

Søndag møttes Viking og SIF til lokaloppgjør. Det ble for aller siste gang. For fra neste sesong går vi sammen. Vi samler kreftene for en ny, felles, elitsatsning. Vi har innsett at vi er sterkere sammen.

Dette er vår mulighet til å igjen gi regionen et elitelag i Norges nest største idrett. Dette er vår mulighet til å igjen starte en epoke hvor Stavanger igjen blir Norges fremste håndballby. 

Forrige gang det skjedde var for 32 år siden. Da møttes Viking og SIF til cupfinale i Stavanger Idrettshall foran 7.000 tilskuere. Tiden som fulgte inneholdt fulle hus, NM-pokaler, seriemesterskap og europacupspill.

Men festen tok fort slutt. Kassa var tom.

Viking og Stavanger møttes igår tll kamp. Neste år spiller vi på samme lag
Foto: Svein Erik Fylkesnes

Det tvungne ekteskapet

I år 2000 ble Viking og SIF derfor slått sammen – som en slags nødvendighet. Det var to klubber som desperat plasket rundt i en dam på leting etter en redningsvest. Og redningsvesten ble å opprette Stavanger Håndball. Det litt tvungne ekteskapet varte bare i ni år.

Siden den gang har to klubber levd side om side i Stavanger idrettshall. Siden den gang har to klubber strevd med å komme på fote økonomisk, sportslig og organisatorisk.

Når vi møttes til lokaloppgjør søndag, var det ikke som i 1989. Det var ingen full tribuner. Det var ingen cupfinale. Det var spill i 1. divisjon. På nivå to. Og nå er det på tide å innse at vi ikke kan fortsette i samme spor.

Derfor er vi utrolig takknemlige for at to styrer og mange personligheter som alle har sine meninger, følelser og tanker om alt fra identitet til historie har innsett den samme tingen: Stridsøksen begraves. Gammelt grums glemmes. Til det beste for hele håndballregionen.

I 30 år har vi på hver vår tue forsøkt å ta Stavanger tilbake til toppen av norsk håndball. Vi har nå innsett at sjansen for å klare det er mye større om vi går sammen.

«Men hvorfor skal det fungere denne gangen?», vil noen kanskje spørre. Vel, forskjellene forrige sammenslåing er store. Dette er ikke noe tvunget ekteskap. Begge klubber har grei økonomi. Det er ikke derfor vi gjør det. Nå gjør vi det av sportslige årsaker – fordi vi vil. Ikke må.

Og vi har lært. Blitt klokere. Samfunnet har endret seg. Det samme har håndballen. Derfor har vi erkjent at også vi også må det.

Kan vi skape slike øyebilkk i Stavanger Idrettshall
Stavanger Aftenblad 5 desember 1994

Stavanger fortjener det

Vi har et ansvar for å skape en bedre arena der morgendagens helter kan utvikle seg i sin hjemby. 

Stavanger har fostret frem flere toppspillere enn noen annen by: Ole Erevik, Kristian Bjørnsen, Espen Christensen, Gøran Johannessen, Alexander Blonz og Mario Matic, for å nevne noen Men alle har i alt for tidlig alder måttet reise ut av byen for å ta neste steg i sin karriere. Det vil vi gjøre noe med. 

Vi ønsker å skape en større interesse og engasjement rundt håndballen i byen. Vi ønsker at dagens generasjon skal få oppleve det byen gjorde på 90-tallet. Og vi ønsker at enda flere skal begynne å spille håndball.

Og det er der standarden bør ligge i Stavanger-regionen. Elverum har vist at det umulige er mulig. Kristiansand og Trondheim, to byer med håndballtradisjoner, har vist at det går an å gjenreise seg.

Nå skal vi gjøre det samme.

Unggutten Herman Haver er en av flere unge håndballtalenter som vi ønsker å tilrettelegg for å kunne ta nye sted i karrieren i Stavanger
Fott: Nanco Hoogstad.

Skal bli regionens håndballag

SIF og Viking går nå sammen om et felles elitelag. Målet er å etablere oss i Rema 1000-ligaen. Og vi skal gjøre det sammen med alle klubbene i Stavanger. Vi skal ha et tett samarbeid med breddeklubbene. Vi skal ha en utviklingsplan slik at talentene kan bli lengre i klubbene sine.

Vi skal skape byens – regionens – lag.

Neste år skal spiller vi under samme navn. Hva vi skal hete og hvordan draktene skal se ut, skal vi bruke tid på å finne – sammen med dere: Folket.

Dere som forhåpentlig vil løfte frem Stavangers nye håndballstoltet: Tilskuere, sponsorer og samarbeidspartnere. Nå har SIF og Viking samlet kreftene. Men skal det lykkes, må vi også ha med oss dere.

Først da kan vi skape nye, store opplevelser. Først da kan vi skrive ny, stolt håndballhistorie i Stavanger.

Vi håper dere er med oss. For det er nå jobben starter.

Kan vi få finalejubel i Stavanger igjen. Vi rigger oss for framtida, men det er nå jobben starter med å ta nye steg.